SDA: Nedopustivo je da Tužilaštvo ništa ne radi u zaštiti suvereniteta BiH

0
251

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obaveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Odbijanje primjene odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru od zvaničnika entiteta RS predstavlja flagrantnu povredu suvereniteta BiH. Zvaničnici entiteta RS ne samo da su odbili ispoštovati tu odluku, već je u tom entitetu ponovo donesen zakon kojim se potvrđuje diskriminacija građana nesrpske nacionalnosti, a protivno Ustavu BiH, Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i odluci Ustavnog suda BiH”, stoji u saopćenju SDA.

“Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH izbjegava postupiti po prijavi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine jer se ne može drugačije tumačiti činjenica da do sada niko nije odgovarao za očigledno krivično djelo. Sve institucije BiH, pa i Tužilaštvo BiH, dužne su bezrezervno izvršavati svoje obaveze koje proističu iz Ustava i zakona. U protivnom, bit će odgovorni za sve negativne posljedice koje su nastupile zbog nepostupanja”, naglašava SDA.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here