Podignuta optužnica protiv Dragana Janjića za ratni zločin silovanja u Foči

0
1063
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Janjića, rođenog 1967. godine u Pljevljima, Crna Gora, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u vremenskom periodu od početka mjeseca aprila pa do kraja mjeseca septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika Policijske stanice u Miljevini, došao do zgrade u blizini policijske stanice te izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa porodicom i odveo ih u prostorije policijske stanice gdje je u jednoj prostoriji zadržao žrtvu pod prijetnjom i nad njom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje.

Optuženi se tereti da je u navedenom vremenskom okviru, zajedno sa drugim pripadnicima policije vršio nezakonita lišavanja slobode i zatvaranja civilnih osoba bošnjačke nacionalnosti u prostorije stanice policije u Miljevini, iako je bio svjestan da za takve postupke nema zakonskog osnova i da će žrtve nakon toga biti suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava zatvorene u KPD u Foči. Dio osoba koje su bile zatvorene je ubijen, a nekim osobama se od tada do danas gubi svaki trag.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke g.) i e.), u vezi sa članovima 31. i 180. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here