Akcija “Dojava”: Fočaci putem Facebooka prevarili više od 1.300 kladioničara

0
1354

Fočanska policija danas je nastavila aktivnosti u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Dojava”, te je uhapšeno 11 osoba za koje se sumnja da su počinile krivična djela prevara i pranje novca.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Foči obavljeni su pretresi na 12 lokacija na području općine Foča i tom prilikom je uhapšeno 11 osoba, a kako saznajemo, očekuje se privođenje još jedne osobe.

– Prilikom pretresa privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji će biti predmet vještačenja. Sve osobe koje su uhapšene nalaze se u prostorijama Policijske uprave Foča i nad njima se vrši kriminalistička obrada – kazali su iz PU Foča.

Prema informacijama iz policije, ovim krivičnim djelima oštećeno je više od 1.300 osoba koje se nalaze na prostoru bivše Jugoslavije i zemalja Zapadne Evrope, a protivpravna imovinska korist koju su osumnjičeni pribavili ovim krivičnim djelima iznosi oko 800.000 maraka.

– Policija nastavlja rna dokazivanju krivičnih djela prevare i pranja novca, kao i identifikovanju ostalih počinilaca i oštećenih osoba ovim krivičnim djelima – naveli su iz policije.

Osumnjičeni su putem Facebooka i drugih društvenih mreža objavljivali namještene utakmice i dovodili u zabludu oštećene osobe koje su na njihov račun uplaćivale određene iznose.

U sklopu iste akcije u junu ove godine uhapšeno je 17 osoba, zbog sumnje da su oštetili više od 300 osoba na prostoru bivše Jugoslavije i u zemljama Zapadne Evrope, a šteta koju su prouzrokovali broji se u milionima KM.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here