Najbogatiji na Bliskom istoku: Ko je Alwaleed bin Talal, saudijski princ koji je uhapšen zbog korupcije

0
486

Saudijski princ Alwaleed bin Talal Al Saud, najbogatija osoba na Bliskom istoku prema Forbesovoj listi milijardera, uhapšen je u sklopu antikorupcijske istrage, pišu regionalni mediji, prenosi američki Forbes.

New York Times izvještava da je saudijska državna televizijska stanica Al Arabija javila o hapšenjima nedugo nakon što je novi antikorupcijski odbor, na čelu s prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, formiran izdavanjem kraljevskog dekreta.

Predstavnici Alwaleeda nisu odgovorili na zahtjev za komentar u vrijeme kada je objavljen ovaj članak.

Alwaleed bin Talal, koji je diplomirao na Menlo Collegu i Univerzitetu u Syracuseu, drži pod kontrolom saudijsku investicionu kompaniju Kingdom Holding, koja ima dionice u Citigroupu, Twitteru i mnogim drugim kompanijama. Preko Kingdom Holdinga, on također posjeduje hotel George V u Parizu, ima dionice u Plaza hotelu na Manhattanu i ima vlasništvo nad satelitskim TV mrežama u arapskim zemljama.

Alwaleed ima u vlasništvu 95 posto Kingdom Holdinga. Ovaj 62-godišnji princ posjeduje bogatstvo u iznosu od 18,7 milijardi dolara, prema Forbesovim procjenama.

Pored svog bogatstva, zapadnom svijetu poznat je kao zagovornik prava žena na vožnju.

Upravo princ Alwaleed Bin Talal Al Saud je osoba koja stoji iza uvođenja bežične komunikacije u arapski svijet.

Poznat je i kao veliki filantrop. Zapošljava ljude niskog rasta, patuljke, koje povremeno imaju ulogu “dvorskih luda”. Iako je mnogima to u početku bio šok, u saudijskoj kulturi to se smatra humanim jer bi takve osobe najverojatnije ostale bez posla te se smatrale “nakazama” u zemlji.

Prema ranijim navodima, princ planira svo svoje bogatstvo donirati u narednim godinama i raditi na tome da svijet postane tolerantnije mjesto.

gorazdeonline.ba / faktor

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here