Bh. humanitarni konvoj stigao u sirijski izbjeglički kamp sa 500.000 ljudi

0
809

Humanitarni konvoj “BiH za narod Sirije” stigao je prije nekoliko dana u Reyhanli, grad na jugoistoku Turske kroz koji su prošli milioni Sirijaca. Riječ je o pomoći prikupljenoj u akciji koju su organizovali Sarajevsko i Goraždansko muftijstvo u saradnji s Međunarodnim forumom solidarnosti “Emmaus”.
Petnaest šlepera s 350 tona hrane smješteno je u logistički centar turske humanitarne organizacije IHH u grad Reyhanli u regiji Hatay na samoj granici Republike Turske i Sirije, odakle je distribuirana do izbjegličkih kampova s obje strane tursko-sirijske granice. Iako je stanje u izbjegličkim kampovima i dalje teško i složeno, organizatori akcije ističu da ih je boravak ovdje zadivio na više načina.
Utočište i gostoprimstvo
“Grad ima blizu 70.000 stanovnika, a broj sirijskih izbjeglica koje su ovdje našle utočište je više od 120.000. Ljudi ovog grada su otvorili svoja vrata sirijskim izbjeglicama, ustupili im svoje kuće, garaže, dvorišta, skoro pa ne postoji nijedan objekt koji nije stavljen na raspolaganje. Većina stanovnika grada Reyhanli izbjeglice doživljavaju kao goste i pružaju im gostoprimstvo i svaki vid pomoći. Nevladine organizacije kao i državne institucije ulažu maksimalne napore da im osiguraju hranu, odjeću, deke i slično, a znamo da je u izbjegličkim šatorskim kampovima u blizini ovog grada smješteno više od 500.000 izbjeglica koje svakodnevno treba nahraniti. Ako uzmemo u obzir da se svakoj osobi dnevno osigura makar hljeb, potrebno je svakodnevno osigurati blizu 500.000 turskih lira, što je veliko opterećenje za svaku državu”, kaže za Klix.ba Edina Subašić iz Međunarodnog foruma solidarnosti.
Ističe da je Turska izbjeglicama stavila na raspolaganje bolnice u kojima ranjenici i bolesnici mogu besplatno dobiti zdravstvene usluge.
“Za djecu su otvorili posebne škole u kojima se nastava izvodi na arapskom jeziku, kako bi nastavili školovanje. To je ono što me zadivilo kod turskog naroda. Međutim, iako se Turska trudi da pruži maksimalnu pomoć izbjeglicama, nije u stanju svima osigurati najbolje uslove, tako da je u šatorskim izbjegličkim kampovima veoma teško. Ispod najlona ljeti je nesnosna vrućina, a zimi veoma hladno. U tim šatorima u prosjeku živi po 6-8 članova porodice, na podovima imaju samo deke, a neki od njih i dušeke, također je problem u održavanju higijene, korištenju WC-a, problem je i kanalizacija”, priča Edina.
Ističe kako će ovu posjetu zauvijek pamtiti i zbog tročlane porodice iz Alepa koja i danas proživljava ratnu dramu.
Drama porodice iz Alepa
“To je samohrana majka s dva bolesna sina od 10 i 12 godina. Stariji sin boluje od epilepsije, a mlađi od leukemije. Suze i vapaji njihove majke mi i danas odzvanjaju jer je izgubila sve članove porodice, muža je vidjela kada je ubijen, ali nije imala srca da to saopći djeci, tako da i danas od njih krije istinu. Dugo je s bolesnom djecom živjela u ruševinama, zatim se uspjela prebaciti do Turske. Bez igdje ikog svoga, sama s bolesnom djecom u maloj sobi koju su joj osigurali dobri ljudi, lije suze jer pored svih tragedija i stradanja bori se za život djeteta za koje skoro da i nema spasa. Nikada neću zaboraviti riječi bolesnog dječaka koji me držeći za ruku zamolio da mu donesem svesku i olovku da ne zaboravi pisati, jer leži na postelji i nije u mogućnosti ići u školu, a nakon toga mi je rekao da svaki dan ležeći u krevetu gleda u vrata iščekujući svog oca koji će doći da ga vodi na liječenje jer mu je tako obećao”, ispričala je Edina.
Sirijci koje su predstavnici bh. institucija i organizacija sreli tokom dostave pomoći zamolili su ih da svim ljudima u BiH koji su učestvovali u akciji prenesu pozdrave i riječi zahvalnosti.
klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here