Pravosnažno oslobođeni Radoman Fundup tužio BiH, traži 41.500 KM

0
945

Pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine Radoman Fundup, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete nastale tokom sudskog procesa i boravka u pritvoru.
U tužbenom zahtjevu koji je Fundupov advokat Milenko Vojo Radović, predao Sudu Bosne i Hercegovine na pripremnom ročištu, naveden je zahtjev za isplatu 41.500 KM, prenosi BIRN-Justice Report.
Radović je sudu kao materijalne dokaze predao nekoliko dokumenata koji ukazuju na gubitak primanja i plata tokom njegovog boravka u pritvoru, te zatražio vještačenje finansijskih primanja Fundupa, od vještaka ekonomske struke, kao i vještačenje na osnovu duševne boli.
Zamjenik državnog pravobranioca Zoran Knežević, osporio je visinu tužbenog zahtjeva, navodeći da je država imala legitimitet da pravno sprovede postupak i pokušaj dokazivanja krivice u zakonskom postupku, te da Fundupu u skladu sa zakonom i odredi pritvor.
“Protivimo se i vještačenju vještaka ekonomske struke jer nema dokaza o primanjima tužitelja. Također, protivimo se i vještačenju vještaka medicinske struke za nanošenje duševne boli tužitelju, zbog kako je naveo, novinskih natpisa. Tužena BiH nije i ne može biti odgovorna za to”, kazao je Knežević.
Sud BiH je u decembru prošle godine oslobodio Fundupa, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužbi za ubistva i zlostavljanje civila u Foči 1992.
Apelaciono vijeće je u aprilu ove godine odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH kojom je traženo da se ukine oslobađajuća presuda i obnovi postupak.
Naredno ročište zakazano je za 4. decembar.
Birn

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here