Spremni za rat: Sjeverna Koreja prijeti da će napasti američku bazu Guam, potop na svjetskim berzama

0
1413

Guam je velika američka vojna baza koja uključuje i podmornice, a na otoku živi 163.000 ljudi. Guverner Guama Eddie Calvo izjavio je kako su spremni za sve opcije razvoja događaja i da su im odbrambene mjere na visokom nivou

Samo nekoliko sati nakon što je Donald Trump poručio Sjevernoj Koreji da će svaku njihovu prijetnju Americi dočekati „s vatrom i bijesom“, iz azijske komunističke države najavili su kako razmatraju planove za napad na Guam, američku bazu u Tihom okeanu, javlja Hina, a prenose mediji.

Iz Pjongjanga su Trumpu poručili kako „pažljivo ispituju“ planove za napad na Guam, a portparol Narodne vojske Koreje za tamošnju državnu agenciju KCNA je izjavio kako su spremni početi ostvarivati te planove u bilo kojem trenutku, čim njihov vođa Kim Jong Un odluči, javlja Reuters.

Guam je velika američka vojna baza koja uključuje i podmornice, a na otoku živi 163.000 ljudi. Guverner Guama Eddie Calvo izjavio je kako su spremni za sve opcije razvoja događaja i da su im odbrambene mjere na visokom nivou. Istaknuo je kako je Guam američka teritorija te da je u direktnom kontaktu s Bijelom kućom.

Svjetske berze odmah su reagirale na povećanje napetosti između Amerike i Sjeverne Koreje.

Paneuropski Stoxx 600 indeks u srijedu ujutro bio je u minusu 0,5 posto, pri čemu su svi dionički sektori bilježili minuse.

Kondonski Ftse indeks spustio se 0,41 posto, na 7.501 bod, frankfurtski DAX za 0,79 posto, na 12.195 bodova, a pariški CAC za 0,89 posto, na 5.172 boda.

Na berzama je sve u minusu, samo cijene zlata rastu.

Investitori su, umjesto u dionice, počeli ulagati u zlato i ostala tradicionalno sigurna utočišta za kapital u nemirnim vremenima, javlja Hina.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here