Goražde: Čišćenje naplavina iz korita rijeke Drine 

Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Agencija za vodno područje rijeke Save kao agencija nadležna za upravljanje vodotocima prve kategorije

0
2465

Premijer Bosansko-podrinjskog kanatona Goražde Emir Oković i ministar za privredu Anes Salman danas su posjetili lokaciju na kojoj se izvode radovi na čišćenju naplavina iz korita rijeke Drine na lokaciji nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici.

Kako ističe premijer Oković, radi se o nastavku aktivnosti na čišćenju korita Drine na području grada Goražda koje je Vlada BPK Goražde sebi stavila u zadatak nakon imenovanja 2015. godine.

– Pored osnovnog cilja, a to je povećanje protoka rijeke Drine, želimo postići i određene rezultate koji se prije svega ogledaju u uljepšavanju uže gradske jezgre, a o drugim efektima, kao što je zaštita okoliša, suvišno je i govoriti. Mislim da u jednom relativno dužem periodu nećemo imati potrebe za nekim značajnijim zahvatima ove vrste. Naravno, kontinuirano čišćenje i održavanje je nešto što je uvijek potrebno i to je nešto što je u nadležnosti kako same lokalne zajednice, tako i Agencije za slivove rijeke Save, kazao je on.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Agencija za vodno područje rijeke Save kao agencija nadležna za upravljanje vodotocima prve kategorije.

– Podržani smo od Agencije za slivove rijeke Save koja nam kontinuirano prenosi tu investitorsku funkciju i mi smo jako zadovoljni onim što je dosad urađeno i ovim što se radi. Ono što nam još preostaje jeste ada ispod industrijske zone „Bektoprecisa“ i kompletiranjem tog područja ćemo zaokružiti cijelu ovu priču u jednom mandatu. Ukupan iznos sredstava koji je utrošen je preko 300.000,00 KM kada govorimo o svim lokalitetima, a konkretno ovaj lokalitet je negdje oko 90.000,00 KM – istakao je premijer Oković.

Zadovoljstvo realizacijom ovog projekta iskazao je i resorni ministar Anes Salman.
– Izvođač je uveden u radove prije desetak dana i kao što vidimo na terenu, dinamika izvođenja radova je sasvim zadovoljavajuća. Imamo očišćenu lijevu obalu Drine i upravo sada se radi uklanjanje naplavina na desnoj strani, pri čemu je omogućen jedan sigurniji prolaz i pristup Drini, kazao je on.

gorazdeonline.ba / oslobodenje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here