Milorad Dodik zaprijetio ponovnim etničkim čišćenjem Podrinja

0
3712

Predsjednik bh entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik začinio je  intenzivni, planski osmišljeni ciklus negiranja genocida i istine, i izjednačavanja žrtve i zločinca, obraćanjem okupljenima na manifestaciji obilježavanja sjećanja na srpske žrtve u Podrinju, 7. jula 2017. godine u Bratuncu.

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, rekao je između ostalog u svom ratnohuškačkom govoru Milorad Dodik. Ovakvim izjavama predsjednik RS jasno i nedvosmisleno daje na znanje kako je proces osporavanja, usporavanja i onemogućavanja povratka nesrba u Podrinje i entitet RS, dobro isplaniran u uredima najviših srpskih zvaničnika i intenzivno se i trajno provodi u djelo na terenu.

Od ubistva Melihe Durić, snajperskim hicem u Vlasenici, niko se ovako drsko nije odvažio da direktno i otvoreno pozove srpsku javnost na sprečavanje povratka u Podrinje i na teritoriju RS. Iako je proces povratka odavno usporen i zanemaren, a održava se „na aparatima“, ovakvi pozivi da „se spriječi muslimanska okupacija Podrinja“ javni su pozivi na ponovno etničko čišćenje vremenu prikladnim i prijemčivim sredstvima. Ovakvim izjavama i stavovima Dodik, u svojstvu najvišeg zvaničnika u entitetu RS, jasno poručuje kako je spreman svim sredstvima braniti u ratu okupiranu teritoriju i prostor na tlu Bosne i Hercegovine, u velikosrpskim planovima predviđen isključivo kao ekskluzivni etničko čisti srpski prostor.

Imenovani i izabrani politički zvaničnici koji ne smatraju da je ovakav poziv predsjednika entiteta dozvoljen i legitiman, moraju ga javno pozvati na odgovornost, objašnjenje i izvinjenje. Pozivamo političke predstavnike stranaka u organima i institucijama vlasti koje koaliraju sa Dodikovim SNSD-om u lokalnim sredinama u Podrinju da prekinu političku saradnju i blokiraju  procese u lokalnim organima dok Dodik jasno ne obrazloži šta je pod „muslimanskom okupacijom Podrinja“ mislio i šta misli poduzimati. Politički predstavnici u vlasti na svim nivoima, koji ne misle kao Dodik, trebaju zahtijevati od međunarodnih institucija sankcioniranje Dodika zbog ovakvih izjava.

Podrinje je odavno postalo moneta za potkusurivanje domaćim i međunarodnim liderima i faktorima, a u vrijeme obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u zaštićenoj zoni UN-a, Srebrenici, postaje žarište tenzijama nabijenih procesa. Pozivamo sve one koji ne misle kao Dodik da javno reagiraju i osude ovakav govor mržnje i suprotstave se procesu ponovnog etničkog čišćenja Podrinja, a one političke faktore koji se pretvaraju u Dodikove advokate zarad sitnih političkih šićara, pozivamo da preispitaju svoje djelovanje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here