Dok majke oplakuju svoje voljene: Pavlović poručio da ne odustaju od spomenika Vitaliju Čurkinu u Srebrenici

0
1413

Udruženje “Istočna alternativa” imalo je namjeru da danas u centru Srebrenice podigne spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio ‘ne’ na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.
Međutim, to se ipak nije desilo, a nekoliko policajaca osiguravalo je da sve protekne mirno u parku u centru Srebrenice.
Predsjednik Udruženja Istočne Alternative Vojin Pavlović novinarima je pokazao mjesto u parku gdje žele postaviti spomenik Vitaliju Čurkinu te je dodao da od te ideje sigurno neće odustati.
– Spomenik će biti postavljen i bit ćete iznenađeni, možda za koji trenutak ili dan. Nedobijanje dozvole od Općine Srebrenica za postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu je sramota. Znamo da ćemo istrajati u tome i da ćemo dobiti saglasnost – izjavio je za Fenu Pavlović.
Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ranije je izjavio da za podizanje spomenika ne postoji dozvola, te poziva da se odustane od te namjere, kako bi se smirile međunacionalne tenzije.
Majke Srebrenice postavljanje spomenika Čurkinu vide kao još jednu provokaciju i navode da će ime bivšeg ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama biti na Stubu srama u Potočarima.
faktor.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here