U Goraždu, u organizaciji Centara civilnih inicijativa održana Javna tribina

„ TI IH BIRAŠ, TI IH PITAŠ“

0
1046

Nerijetko, na društvenim mrežema ali mngo više u neformalnim razgovorima i reagovanjima građana čujemo kako su se izabrani zvaničnici udaljili od onih koji su ih birali i kako zapravo djeluju samo u vlastitom interesu. Da nemaju priliku da sa njima razgovaraju o onim pitanjima koja su od životnog interesa za građane.

Tako je i u Bosansko podrinjskom kantonu Goražde.

Gotovo da se i ne sjećamo kada je u Goraždu realizovana javna tribina na kojoj su građani imali priliku da sa više predstavnika zakonodavne ili izvršne vlasti razgovaraju  u neposrednom dijalogu.

takve inicijative pa ni ni ideje nije bilo sa nivoa vlasti ili političkih partija, a uprkos broju od preko 200 udruženja koliko je registrovanih u BPK Goražde  takve inicijative nije bilo ni iz, očito neorganizovanog, neuticajnog i posve slabašnog civilnog sektora.

U cilju da promjene takvu situaciju i pruže priliku da se u ovoj oblasti „ stvari“ pomjere nabolje Centri civilnih inicijativa organizovali su u Goraždu Javnu tribinu pod simboličnim ali i znakovitim naslovom „ Ti ih biraš, ti ih pitaš“.

Cilj ove javne tribine bio je da se omogući neposredan dijalog između građana i izabranih predstavnika u zakonodavnoj vlasti Bosansko podrinjskog kantona Goražde o aktuelnim temama. Jedna od tih tema trebala je svakako da bude i  i funkcionisanje  Skupštine Kantona.

Šta se desilo?

Na tribinu u kojoj su, da u uvodnom dijelu kratko govore o djelovanju u Skupštini kantona a potom odgovaraju na pitanja građana, pozvani i došli su Aida Obuća ( SDA) poslanica i predsjedavajuća Skupštine, poslanici Edita Velić ( DF), Nihad Ćulov ( SBB), Adis Agović ( SDA) i Neno Zuko ( Naša stranka) došlo je tek desetak građana! Nadasve mizerno za „najpametnije ljude na svijetu“ kad je kritika iza skrivenih imena po facebook grupama u pitanju.

Na postavljena pitanja poslanici su odgovarali, na neka konkretno, na neka nadugačko i naširoko, pomalo u stilu dugih rasprava i diskusija koje smo navikli da slušamo na sjednicama najvećeg kantonalnog zakonodavnog organa, pa se javna tribina, dijelom i „ krivicom“ moderatora, pomalo i odužila izašavši iz planiranog vremenskog okvira.

Možda je tako i trebalo, obzirom da je ovo bio, u dugo vremena, prvi pokušaj obnove neposredne komunikacije između izabranih političara i građana u BPK Goražde.

Nije baš uspio.

Šta dalje?

Kako je rečeno u jednom od zaključaka sa tribine, očekuje se da novi korak u tom pravcu naprave zakonodavna i izvršna vlast i na kantonalnom i na lokalnim nivoima ali i neko od brojnih udruženja.

Javna tribina je snimana i u saradnji sa BHT 1 biće emitovana kao dio serijala koji promoviše praksu neposredne komunikacije građana i njihovih izabranih predstavnika.

S.K

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here