Upućena nominacija za upis Perućice na listu svjetske baštine UNESCO-

0
441

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović posjetio je kancelariju UNESCO-a u Veneciji gdje je razgovarao s direktoricom regionalne kancelarije Anom Luizom Thompson Flores.
Osmanović je informirao sagovornicu da je BiH uputila nominaciju za upis prašume Perućica na Tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a.
“Kontinuirano vodimo računa o realizaciji naših obaveza kada je riječ o stećcima, te druga dva dobra na Listi svjetske baštine: Mosta Mehmed Paše Sokolovića i Stare jezgre oko Starog mosta u Mostaru”, kazao je je ministar Osmanović.
Razgovarano je o zaštiti i promociji nematerijalne bašine, pa je ministar podsjetio da su UNESCO-u dostavljene nominacije za Konjičko drvorezbarstvo i ”Branje trave ive na Ozrenu”, za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Izrazio je očekivanje da će do kraja godine biti donesena odluka o nominaciji Sarajevske hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke za upis u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta.
Ministar Osmanović boravi u Veneciji gdje će prisustvovati otvaranju Paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu, kao i svečanosti otvaranja Bijenala i dodjele nagrada, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
fena

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here