Odgođeno suđenje Esedu Radeljašu i drugima

0
976

Suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koje je trebalo biti nastavljeno danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je na neodređeno vrijeme uslijed spriječenosti predsjedavajuće Sudskog vijeća da prisustvuje ročištu.
Optužnica u ovom predmetu Eseda Radeljaša tereti za krivična djela – ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Akteri ovog slučaja (akcija Blok) terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM.
Prema tužbenim navodima, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog “eksproprijacije”.
fena

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here